logo

Delicious

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ  по повод 64-годишнината от възстановяването на  Българската патриаршия

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ

по повод 64-годишнината от възстановяването на Българската Патриаршия

10 май 2017 г.

Възлюбени в Господа чеда на светата Българска православна църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Всяка година в десетия ден на месец май ние отново си спомняме за едно от най-значимите събития в нашата най-нова история -­ възстановяването през 1953 г. на патриаршеското достойнство на Православната ни църква. Паметно събитие, което бе достоен завършек на екзархийското дело и което дойде, за да увенчае въжделенията, усилията и борбите на поколения наши предци православни българи, които не се примириха с отнетата им духовна свобода и които през далечната 1870 г. успяха да извоюват възстановяването на църковната ни независимост.

Прочети още...

   митрополит ЙоанВарненският и Великопреславски митрополит Йоан се обърна към клириците, монасите и вярващите в поверената му епархия относно провеждането на поредния "Събор на богомолите" във Велики Преслав. В посланието си епархийският митрополит изразява огорчението и болката си от факта, че в 21 век има българи, които търсят и припознават фалшиви авторитети като поп Богомил, Дънов и Ванга и обръщат гръб на такива духовни колоси като св. братя Кирил и Методий, св. княз Борис Михаил, св. Йоан Рилски, св. Евтимий и др. Имената на последните ще красят българския род във вечността, за разлика от духовните шарлатани, които днес се радват на щедро медийно влияние. Все пак митрополит Йоан е убеден, че гласът на Църквата не може да звучи агресивно, а ние като християни сме длъжни да дадем своя пример и чрез него да покажем верния път към Божията истина и на онези наши сънародници, които все още не са я открили.

   Ето и пълният текст на обръщението:

Прочети още...

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

Като видяхме Христовото Възкресение,

нека се поклоним на светия Господ Иисус,

Който едничък е безгрешен.

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

В пресветлия ден на тържеството на нашата вяра, на пълнотата на нашата надежда и неизразимата ни радост поради всепобеждаващата Божия любов, отново се обръщаме към всички вас с пасхалния поздрав:

Христос воскресе!

Тържествуваме и сърадваме, заедно с цялата Божия Църква, на Христовата победа над смъртта и ви призоваваме в този ден към пълнота на радостта, дела на милосърдие и жертвена любов, в стремеж към онази любов, с която и Сам Бог ни бе обикнал, когато заради нас и нашето спасение отдаде Единородния Си Син, „та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан. 3:16).

Прочети още...

Патриарх Неофит

Празникът Вход Господен в Йерусалим бе помрачен за Христовите последователи в Египет и всички християни по света от кървавия атентат, отнел живота на десетки невинни и ранил стотици коптски християни, дошли в храма за богослужението. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изрази своите съболезнования до Негово Светейшество Тавадрос II, папа Александрийски и Патриарх на престола на св. Марк, на цяла Африка и Близкия Изток. В съболезнователния адрес се казва:

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

На един от най-светлите християнски празници – Вход Господен в Йерусалим, когато всички християни в света приветстват радостно Спасителя – Господ Иисус Христос, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 09 април в Египет, в град Танта и в град Александрия отнели живота на десетки невинни и ранили стотици.

Тероризмът е наш общ враг от който страдат много хора по света, независимо от техния етнос и вяра. Това грубо посегателство срещу човешкия живот всява у всички ни страх, несигурност, руши мира и доверието у хората, помрачава любовта и радостта в душите ни.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в тези дни на скръб и изпитания за египетския народ ние скърбим заедно с вас. Като изказваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на убитите, с вяра и надежда във възкръсналия Христос, молим милостивия Бог да упокои душите на загиналите, да дари скорошно оздравяване на ранените и да утеши техните близки.

НЕОФИТ, патриарх Български и митрополит Софийски

09.04.2017 г.

София

Аналогично съболезнователно писмо предстоятелят на БПЦ-Българска Патриаршия изпрати и до Негово Превъзходителство АБДЕЛ ФАТАХ ЕЛ-СИСИ, ПРЕЗИДЕНТ НА АРАБСКА РЕПУБЛИКА ЕГИПЕТ

Източник: Българска Патриаршия

Уважаеми читатели,

Във връзка с все така актуалната тема за мигрантите и бежанците отново предлагаме на вашето внимание ИЗВЪНРЕДНОТО ОБРЪЩЕНИЕ НА СВ. СИНОД по този въпрос:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=184530

както и статията на свещ. Владимир Дойчев, директор на Синодално издателство, със заглавие"ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИЗБЯГАХА":

http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=621

Източник: Българска Патриаршия

Страница 1 от 114

Нагоре