logo

Delicious

   mhtropoliths peiraiosИзвестният с ексцентричните си прояви митрополит на Пирея Серафим изпрати в навечерието на Великден писмо от близо 40 страници до турския президент Ердоган. В началото гръцкият владика хвали Ердоган за стоплянето на отношенията с Русия и за "възстановяването на реда в Турция", благодарение на което той можел да разговаря равнопоставено с Европейския съюв. След това митрополит Серафим обяснява на турския президент защо ислямът е ерес и го призовава да се покръсти, а за кръстник да покани руския президент Владимир Путин. Писмото изобилства с цитати от св. отци срещу исляма, които според гръцкия владика би трябвало да впечатлят Ердоган.

   "В случай, че Турция не успее да влезе в Европейския съюз, Ердоган сигурно има разработен "план Б" за възстановяване на древната слава на Османската империя, за което ще допринесе и унищожаването на "секуларността, наложена от Ататюрк". Но на мястото на секуларността трябва да дойде православието, а не ислямът - е убеден Пирейският владика, -което ще изиграе консолидираща роля за турците. "Ако искате да спасите себе си и семейството си, трябва да приемете православното християнство, единствената истинска вяра. Предлагаме Ви и Ви съветваме в края на Вашия земен живот да пристъпите към Православната църква. В противен случай, за съжаление, Вие, Вашето семейство и Вашият народ ще отидете на мястото на страданието и на вечния и безкраен огън", пише също в писмото, написано на катаревус.

   С тази си проява за пореден път Пирейският владика успя да стане водеща тема в гръцките медии в навечерието на големия християнски празник. Подобни дълги писма, които той винаги публикува в медиите, митрополит Серафим е изпращал до Английската кралица, до Муамар Кадафи, Елтън Джон, висши масони, Римския папа, до Коптския патриарх и др. Тяхна отличителна черта е пълната липса на диалогичност, като всички те видимо са предназначени не за обявените получатели, а за гръцката публика, която трябва да бъде впечатлена от "изповедническия дух" на владиката.

Източник: dveri.bg

 tsiprasepitafiosГръцките медии разпространиха словото на игумена на атонския манастир Дохиар Григорий, произнесено на Разпети петък, в което той коментира масовата практика политици и местни големци да оглавяват празничните литии във Възкресните дни, да носят св. Огън и изобщо да бъдат предпочитани в тези тържества пред обикновените християни. Архим. Григорий се пита кой митрополит днес ще има смелостта на св. Амвросий Медиолански, който не допуснал до причастие всесилния император Теодосий Велики заради избитите от него 7000 жители на Солун, докато той не се разкае.

   "През тези дни търся и се питам в кой храм ще се яви светият Амвросий Медиолански. Да видя святата му глава да се провиква от дверите на олтара: "Не пристъпвай, Теодосие! Ръцете ти са оцапани с кръв, ти си недостоен за светите Тайни". Да го видя да не позволява на невярващите управници от всички фракции да придружават Плащеницата.. Кой владика ще отнеме от тях огъня на Възкресението? С делата и думите си те показаха, че не вярват в Бога и присъстват на църковните служби само за да мътят водите в православна Гърция. Не може повече да пием мътна вода... Премиерът, който няма брак, а децата му не са кръстени, не бива дори да доближава храма... Тези, които приеха закона за съжителството (на хомосексуалистите) направиха това, което и атеистите от Съветския съюз не сториха - превърнаха хомосексуализма в институт. Подиграха се с Христос, потъпкаха иконата Му, а сега в нощта на Възкресението се правят, че вярват във Възкресението? ... Не съм чел в Евангелието разпналите Христа да присъстват на погребението Му. Те поне са имали някаква съвест..."

Източник: dveri.bg

13 05 04 23100Тази година за първи път Благодатният огън, който слиза при Гроба Господен в Йерусалим, ще бъде доставен за Възкресение Христово в САЩ. Това става по инициатива на енориаши на Руската православна задгранична църква в Ню Йорк.

 С благословението на Руския патриарх Кирил с доставката на Благодатния огън в Руската православна църква от дълги години се занимава Фондът “Св. Андрей Пръвозвани” в рамките на неговия проект “Молете се за мир в Йерусалим”. Като част от инициативата по донасянето на огъня е и молитвата за мир на светите земи, която извършва руската делегация заедно Йерусалимския патриарх. Делегацията, състояща се от 100 човека, включва обществени и държавни дейци, свещенослужители, дейци на културата, журналисти и бизнесмени.

Прочети още...

CanterburyСлед продължилата две години дискусия епископите на Англиканската църква (Church of England) решиха да защитят традиционното учение, според което бракът е съюз между мъж и жена.

Църквата заяви, че бракът е “съюз на постоянна основа и в течение на целия живот на един мъж и една жена”, съобщава в. The Guardian. Изданието отбелязва, че дискусията е продължила две години, а разделението в църквата по този въпрос съществува най-малкото от две десетилетия.

Англиканската църква не трябва да “приспособява учението си към тенденциите на времето”, заяви епископът на Норвич Греъм Джеймс. Заедно с това той подчерта, че на сексуалните малцинства е предоставена “максимална свобода”; въпросът за тяхното участие в църковния живот ще се разглежда от свещеника.

Активистите на ЛГБТ-движението вече се изказаха срещу изявлението на Англиканската църква и го нарекоха “жестоко”.

През май миналата година Презвитерианската църква на Шотландия разреши да се ръкополагат за пастори хора, сключили еднополови бракове. | РИА Новости

Превод: Андрей Романов

Източник: pravoslavie.bg

 1718По последни данни 26 души са загинали и десетки са ранените при терористично нападение срещу катедралата "Св. Марк" на Коптската църква в Египет тази сутрин. По време на неделното богослужение в храма в християнския квартал Абассия на Кайро е прогърмял взрив. Според сведенията неизвестен извършител е хвърлил взривно устройство в едно от помещенията на църквата, където понякога служи дори и коптският патриарх.

Министерството на здравеопазването на Египет сочи, че ранените са между 40 и 60. Повечето пострадали при взрива са деца и жени. Все още нито една терористична групировка не е поела отговорност за нападението. Президентската администрация обяви тридневен траур в цялата страна, започвайки от днес, пише в разпространено от президентската администрация официално съобщение. 

Прочети още...

Страница 1 от 65

Нагоре